Hayat Kimya referans depo uygulaması

Hayat Kimya referans depo uygulaması

Mecalux Dünya’nın en büyük tam otomatik giydirme raf depolarından birini Türkiye’de kurdu

Hayat Kimya

Hayat Kimya, özellikle hijyen ve temizlik ürünleri sektöründe, Avrasya’daki lider hızlı tüketim malları üreticisidir. 1937’de kurulan Hayat Kimya’nın genel merkezi Türkiye’de olup, hali hazırda 5.200 çalışanıyla 101 ülkeye ihracat yapmaktadır. Gelecek yılların büyüme hızları tahminleri göz önünde bulundurularak, 161.000 palet kapasiteli en büyük otomatik giydirme raf depolarından birinin inşasına yatırım yapma kararı alınmıştır.

  • Teknik Özellikler
  • PDF indir

Müşteri’nin İhtiyaçları

Hayat Kimya’nın İzmit Türkiye’deki üretim merkezinde, deterjanlar için bir, hijyenik ürünler için bir ve tek kullanımlık ince kağıt ve tuvalet kağıdı için bir adet olmak üzere, üç üretim tesisi ve bir depoyu kapsayan 357.000 m²’lik bir alana kurulu büyük bir endüstriyel tesise sahiptir.

Hayat Kimya’nın son yıllarda üretimde çok büyük artışa gitmesi, artan talebi mümkün olan en kısa zamanda ve olabildiğince etkin karşılama gibi sebeplerle, bu artan üretimi desteklemek ve depoya giren ve çıkan malların akışını hızlandırmak için yeni bir lojistik merkezi kurma ihtiyacıyla karşı karşıya kalmıştır.

Şirketin ulaşmak istediği birincil amaçlardan biri; beraberinde getireceği vakit ve nakit tasarrufunun yanı sıra, üretim tesisleri ve lojistik merkezi arasında sorunsuz ve kesintiye uğramayan bir hareket sağlamak adına, tesis içindeki değişik bölgeler arasındaki sevkiyat işlerini ortadan kaldırmaktı. Buna ek olarak, planlarının temel prensibi, yeni merkezin harici depo ihtiyacını ortadan kaldıracak kadar büyük olmasıydı.

Ana hedeflerini planlandıktan sonra Hayat Kimya, tüm lojistik yönetim ve depolamayı tek bir otomatikleştirilmiş sisteme indirgemeyi taahhüt eden bir depo inşasında Mecalux’ü görevlendirmiştir. Ürünlerin girişi, depolanması, sipariş hazırlığı ve sevkiyat alanlarında yapılan çalışma, çok büyük miktarlardaki entegre son ürün üretimini idare edecek yetkinliği oluşturmak içindi.

Mecalux’ün Sunduğu Çözüm

Hiç şüphesiz, Mecalux’e sunulan projenin boyutu düpedüz bir meydan okumaydı. İlk adım konvansiyonel bir deponun boyutlarının çok üzerinde, müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak, 120 m uzunluk, 105 m genişlik ve 46 m yükseklik ölçülerine sahip bir giydirme raf deposu yapmaktı. Söz konusu yapı için, bölgenin deprem riskine karşı 10.000 ton çelik kullanıldı (bunun 2.000 tonu deprem güçlendirmesi içindi) ve derin ankrajlama yapıldı. Sonuçta 161.000 palet depolama kapasiteli 12.600 m²’lik bir yapı ortaya çıktı. Deponun kapasitesi hakkında bir fikir vermesi açısından şunu söyleyebiliriz, bu paletler yan yana dizilseydi 193,2 km’lik bir mesafeyi kapsayacaktı.

Bir sonraki adım, otomatik yönetim ekipmanlarına bağlı farklı katları ve alanları kapsaması kararlaştırılmış olan yeni lojistik merkezinin tasarımını planlamaktı:

Silo:
Paletli ürünleri tek ve çift derinlikli rafların üzerine yerleştiren, deponun 24 katlı tam yüksekliğini kapsayan, 15 istifleyici aracın çalıştığı bir Silo. İstifleyici araçların hep birlikte 480 birleşik çevrim kapasitesi vardır.

4 katlı operasyon binası:

  • Giriş katı: Ürünler; konveyörler iletilmek üzere, otomatik bir boşaltma sistemiyle ve dakikada 100m hızla giden ve aynı zamanda paletlerin sevkiyatında kullanılan 450 metrelik elektrikli monoraylarla deterjan tesisinden alınır (2km uzakta). Giriş katı sevkiyat alanı aynı zamanda her biri 33 palet kapasiteli 17 kayar raf sistemine sahiptir.
  • Birinci kat: Ofisler.
  • İkinci kat: Toplama operasyonlarına ayrılmıştır ve iki alana bölünmüştür: Biri konvansiyonel palet raflamasıyla toplama, ve diğeri daha yüksek rotasyonlu ürünler için dört mekiğin çalıştığı kayar raf kullanan otomatik toplama bölümüdür. Ürünler buraya üçüncü kattan dört asansör vasıtasıyla gelirler. Tamamlanan paletler, burada streçlenir, etiketlenir ve elektrikli monoraylarla çalışan iki asansörle giriş katındaki sevkiyat alanına gönderilir.
  • Üçüncü kat: Hijyen ve kağıt ürünleri tesislerinden siloya giriş 450 metrelik elektrikli monoray hattıyla gerçekleşir.

Üretim merkezleri ve silo birbirlerine, biriktirme konveyörleri ve iki kat yük kapasiteli asansörlerle birlikte dört yükseltilmiş tünel ile bağlıdırlar, böylece paletler lojistik merkezine üç üretim tesisinden getirtilerek depoya giriş için doğru katta konumlanırlar.

Son olarak, tüm sistemin saat gibi çalışması için Mecalux, Hayat Kimya’ya, en ileri teknoloji kontrol, izleme ve yönetim yazılımı olan, tüm lojistik işlemleri kontrol, koordine ve optimize eden ve aynı zamanda mükemmel stok kontrol ve gerçek zamanlı envanter takibine olanak sağlayan Easy WMS’i kurdu.

Hayat Kimya'nın tesis müdürü Ümit Uğur’un sözleriyle özetlemek gerekirse: “Otomatik bir deponun kuruluşunda en önemli şey, başlangıçtan itibaren ihtiyaçlar ve beklentilerin ne olduğunu düzgün bir şekilde belirlemek ve tanımlamaktır. Tüm işlemler böylelikle en uygun şekilde tasarlanabilir. Başlangıç tasarımı ne kadar doğru olursa, otomatik depodan elde edilen verim ve kar o kadar çok olur.”

Müşteri için Avantajları

İhtiyaçlarını karşılamaya dikkatlice uyarlanmış bir lojistik merkezinin inşası, depolama sistemlerinde son teknolojinin kullanılması, tüm işlemlerin otomasyonu ve Easy WMS yönetim yazılımının kurulumu, Hayat Kimya’ya verimliliği artırmadaki amaçlarına ulaşma ve mümkün olan en az maliyetle son derece verimli müşteri hizmetleri sunmalarına olanak sağlamıştır.

Hayat Kimya’nın Tedarik Zinciri Direktörü Tarık Demiryakan’ın dediği gibi: “Hayat Kimya'da depoya çok büyük yatırım yaptık ve yatırımlarımızın dönüşünü hızlıca aldığımız için çok memnunuz. Harici depoları kapatarak ve farklı lokasyonlar arası sevkiyatı ortadan kaldırmamıza imkân veren merkezi depolamayı oluşturarak, büyük tasarruf yaptık. Şu anda ürünler her bir işlem arasında insan eli değmeden hareket etmektedir.”

Aşağıdakiler hemen deneyimlenen avantajlardan bazılarıdır:

  • Tüm ürünlerin hareket operasyonları için gereken sürede azalma.
  • Depo içi ve dışına olan mal hareketleri sayısında büyük artış.
  • Kesintisiz operasyon: Kamyonların giriş ve sevkiyat sistemi günde 24 saat, haftada yedi gün ve en yüksek talep zamanlarında ve saatte 400 palete kadar gelen ve 450 palete kadar giden, her gün ortalama 6.500 palet gelen ve 7.000 palet giden kapasitesinde çalışmaktadır.
  • Entegre mal alındı makbuzu, hazırlık ve sevkiyat işlemleri, Easy WMS yönetim yazılımı sayesinge gerçekleşmektedir. Sistem ve operasyon geliştirme direktörü Celalettin Dizman şöyle diyor, “Mecalux ekibinin yardımıyla, operasyonel süreçlerimizin çoğunu WMS’ye entegre ettik. Ürünün üretiminden başlayıp vagona yüklenmesine kadar tamamen entegre çalışan harika bir sistemimiz var".
İzmit Türkiye’deki Lojistik merkez
Rafların uzunluğu: 120 m
Rafların Genişliği: 105 m
Rafların Yüksekliği: 46 m
Koridor sayısı: 15
Koridor genişliği: 1.800 mm
İstifleyici araç sayısı: 15 çift çatallı istifleme aracı (45 m yüksekliğinde)
Asansör sayısı: 12
Elektrikli monoray: 1 km uzunluğunda ray
Konveyörler: 1 km uzunluğunda devre
Mekik: 4
Elektrikli toplama kanalları: 17
Depo Yönetim Yazılımı: Easy WMS
Yükleme katları: 24
Yükleme katlarının yüksekliği: 1.750 mm
Her bir depolama alanının kapasitesi: Her bir boşluk için 3 palet x çift derinlikli
Birim yükleme: Deterjanlar için 700 kg, hijyenik ve tek kullanımlık kağıt ürünler için 450 kg’lık 800 x 1.200 mm ebadında Euro paletleri
Toplam kapasite: 161.000 palet

Uzmanımız ile iletişime geçiniz